[22 Januari 2015] Ikan Lemak Cili Api

Assalamualaikum dan hai..

nursyafiqahadnan.blogspot.com
Hari ini my mom minta masak ikan lemak cili api.. mula-mula masa tengah mamai-mamai baru bangun tidur tu tak fikir sangat.. hohoh.. tapi bila dah masuk dapur and nak start masak.. hermmm ... macam mana ya nak masak lauk tu? hahahah... 

thats why.. I LOVE Mr Google <3 <3 

tapi baca punya lah baca.. kompius jap.. satu resepi tu tak ada tulis bahan yang ni... resepi yang ini tak ada tulis bahan yang tu.. so.. saya just hadamkan semuanya and tutup Mr Google.. ohohoho *muka confident*

apa lagi.. ber experiments la saya di dapur.. 
Hari ni my cousin Hilmi Masdar jadi mangsa tukang rasa.. sebab saya memang tak suka rasa masakan sendiri.. biasanya my mom balik kerja baru rasakan masakan.. (dan sebab dia datang rumah tepat pada masanya.. muwahahaha)

first taste ~ "kenapa tawar?" ambil garam terus campak dalam kuali

second taste ~ "tak rasa santan.." besarkan api.. kasik kuah sejat.. nak pekatkan lagi..

third taste ~ "tak pedas" ambil 4 biji cili kecil tumbuk lumat2..campak dalam kuali 

bila my mom balik.. 

first taste ~ "tawar" ambil garam campak lagi 

second taste ~ "pedasnyaa" -_- hahah.. my mom tak makan pedas sangat.. well, lemak cili api kan?

third taste ~ "dah masukkan asam keping?" oh maiii... lupa! campak sekeping... 

~ DONE ~ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...