2 sebab suka menangguh..

 orang beri salam kena jawab, wajib!

macam klise ajer kan tajuk entri aku .. korang ada tak tabiat suka menangguh? mesti ada kan. tiap orang mesti ada punya.. tapi masing2 pada perkara yang berlainan .. aku? huh! aku suka menangguh pasal hal2 yang berkaitan dengan sekolah.. terutamanya kerja sekolah. memang perkara wajib ar.. exam buku tak baca last minute baru terngadah2 nak baca .. 

tension aku fikir pasal sekolah.. ~ bila kat rumah ~ kat sekolah tak pikir ~ bila dah terhantuk nanti mula la nak menyesal.. 

tau tak kenapa kita suka bertangguh? ~sebab kita penakut~

contoh :: kalau kita tak paham apa yang cikgu ajar dalam kelas.. dan kita takut nak angkat tangan nak tanya, so, kita automatik kompom tak akan bertanya langsung pada masa itu.. dan seterusnyer bertangguh dan tangguh .. nanti nak exam baru terhegeh2 nak jumpa cikgu

~sebab kita pandang enteng~

contoh :: kita anggap benda itu senang.. sekejap jer boleh siap .. padahal kerja nyer banyak bermuka2 surat .. tapi dengan ~kononyer~ senangnyer nak buat kerja tu, maka ditangguhkan jugak ke masa 'hujung tanduk' ..


bila dah buat last minute .. hasil yang diterima pun tak berapa nak bagus .. menyesal kan? masa UPSR tak sedar lagi .. dah PMR ada sikit sedarnyer .. dapat result baik .. lepas itu konon dah pandai.. SPM tak sedor2 diri lagi .. tangguh berlajar sebab fikir bila2 masa bole catch up balik.. ~kan dah pandai~ result ok ok ajer masuk STPM.. time nie ~aku le~ tengok kawan2 lain sume masuk U .. jelous sure ada ..

tapi kenapa still ada sikap tangguh tu?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...