Paras Bahu..

As Salam..

aku teringatkan conversation aku bersama dengan beberapa orang kawan aku..
masa itu kami berbualkan perkara mengenai kehidupan
it was a very funny conversation you know...
can't forget it untill now..
guess what???
antara yang dibualkan ialah mengenai ciri-ciri calon suami idaman..
hermm.. (kenapa tiba2 terasa nak menulis pasal ni??)
rasanya aku tidak pernah memikirkan perkara ini dengan sirius..
tapi buat masa ini..aku fikir akan datang
 aku hanya mencari calon suami yang mempunyai ciri-ciri yang berikut:

1) beriman
ciri yang paling skema yang dicari oleh setiap wanita..termasuklah aku. bagi aku, jika lelaki itu beriman dan mengikut segala perintah Allah dan mengikut segala sunnah Rasullullah..pasti kehidupan berumahtangga akan bahagia dan aman, suami tahu tanggungjawabnya dan dapat mendidik isteri dan anak-anak dengan betul..

2) boleh buat aku ketawa
ciri yang kedua ini memang kalau boleh aku nak ada pada future husband aku..tak seronok rasanya kalau tak..memang impian sejak tadika lagi la..hahaaaa(xde la..!!)

3) paras bahu dia
hahhaa..ada sebab kenapa aku suka lelaki yang lebih tinggi dari aku..terutamanya lelaki itu, aku paras bahu dia..semuanya sebab pengaruh novel yang aku baca la..hahahaaa.. kelakar rasanya kalau aku tulis di sini.. hanya seorang makhluk Allah sahaja yang tahu..iaitu kawan aku firdiana binti maarif..
harap dia still tak story pada kawan-kawan yang lain..hahhahaa..
romantik sinse!! ahahahhaaa.. (cis! xde la..)

3 ciri ini sahajalah yang aku cari..
dari segi rupa pula.., aku tidak mahu yang kacak-kacak.
kalau kacak sangat nanti ramai pula yang nak..
tapi aku juga tidak mahu yang hodoh-hodoh or yang selekeh-selekeh..
aku hanya mengharapkan yang sedap mata memandang..

secara jujurnya..
kalau boleh aku nak berikan tugas mencari bakal suami aku ini kepada emak aku sahaja..
tak tahu kenapa..tapi aku nak mak aku yang pilih dan cari..
tapi aku still berkuasa untuk bersetuju atau tidak..
memang dari dulu lagi nak macam nie.. lebih berkat orang kata..
setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anaknya..
lagipun..kalau ada apa-apa yang berlaku, aku tidak perlu dipersalahkan
kerana husband aku itu bukan aku yang cari..huhuuuu (^_^)

p/s .::. jangan terjah firdiana sudah..
selasa / 8:45 pm / 23 Nov 2010


Tiada Tajuk Yang Sesuai..

As Salam..

hari ini tiada cerita yang spesifik untuk diceritakan..
this time post just nak buang gian menaip..huhuuu(^_^)

tiap kali aku nak posting something..
aku akan memikirkan samada posting aku ini sesuai atau tidak untuk dipertonton dan dibaca oleh orang lain..
ada orang cakap..blog ini macam diari hidup
ya! aku setuju dengan kata-kata itu..
tapi orang itu juga cakap..kalau dah diari kenapa beri orang lain baca..??
serupa macam tak payah buat diari kan.. hermm...
betul juga kata-kata orang itu..
tapi, bagi aku..blog ini merupakan teman hidup atau teman untuk meluahkan hati dan perasaan..
sometimes ada benda yang kita tak boleh nak bagi tau orang lain melalui kata-kata..
oleh itu, untuk meluahkannya..orang itu akan menulisnya di sini (blog)
dan sudah tentulah..si penulis blog itu akan sehabis mungkin untuk menapis sesebuah cerita 
sebelum di publiskan kepada umum..
tapi perlu diingatkan juga..
tak semua blogger menulis diari harian mereka didalam blog..
ada yang membina blog bertujuan untuk menyampaikan maklumat..
ada juga yang membina blog bertujuan untuk merapatkan hubungan silaturrahim..
dan ada juga yang membina blog untuk berkongsi ilmu..
oleh itu, kesimpulannya.., menulis blog ini terpulang kepada setiap individu itu sendiri..
setiap apa yang ditulis adalah tanggungjawab blogger itu sendiri..

ok! habis cerita mengenai blog..

aku nak cerita pula mengenai hari pertama aku menghadapi peperiksaan SPM..
hari pertama ialah subjek BM..
dan alhamdulillah aku dapat jawab dengan agak baik..
tapi aku masih perlu memperbaiki skill menulis aku..
tapi..aku tak mahu menceritakan sangat mengenai exam aku today..
aku nak cerita mengenai ukhwah persahabatan aku bersama seorang kawan aku yang sudah pulih..
Alhamdulillah dengan berkat Allah s.w.t..
hubungan kami yang terbina kini kembali pulih..
semua kekusutan telah kembali terungkai..
walaupun masih ada rambut didalam tepung namun itu sudah tidak menjadi masalah lagi kepada kami..
kepada kawan-kawan yang turut sama menarik rambut tadi..
harap kita sentiasa boleh out spoken and be honest to each other..
we are frinds dan kita sepatutnya begitu.
seperti mesej yang aku bagi pada kamu semua selepas aktiviti menarik rambut tadi..

FRIEND means ::
"F"ree from all formalities
"RI"ght to say anything
"E"ither good or bad
"N"o sorry no thanks
"D"ear to dearest

kita sepatutnya macam mesej di atas kan..??
dan aku juga ingin berpesan kepada kawan-kawan aku itu..
lupakanlah dahulu perkara yang dah berlaku..
kita tidak boleh percaya kepada satu-satu sumber sebelum kita memastikan kesahihannya dahulu..
seseorang itu tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah..

sebelum aku nak menghabiskan posting aku ini..
aku ingin melahirkan rasa terima kasih aku kepada kedua orang tua aku
ADNAN BIN BASAR dan SUPINI BINTI DASUKI
kerana telah mengiringi aku dengan doa yang tidak putus-putus semasa aku menghadapi exam siang tadi..
takut rasanya kalau ika tak dapat nak tunaikan permintaan dan hasrat mak dan ayah..
untuk success dalam peperiksaan..
maafkan ika kalau result ika nanti macam sampah..
maafkan ika..

p/s .::. sebelum masuk bilik exam untuk second paper, aku ternampak dia..baru aku sedar yang aku just paras bahu dia je..hermm..

selasa / 7:39 pm / 23 Nov 2010

Seram Sebab Tak Seram..

As Salam..

ada lebih kurang eleven hours for me before duduk dalam dewan maut (exam la..)
dont know why..but aku rasa macam tak takut nak exam this time..
masa PMR dulu ada la takut juga..

subjek chemy, fizik and bio belum study lagi..
addmath belum buat latihan lagi..
banyak lagi yang belum catch up..

barang untuk esok rasanya macam dah ada semua..
(tapi rasa macam ada lagi yang tak ada..)

first day exam..subjek BM..
tak ambil kisah sangat..dan ia membuatkan aku rasa seram sebab 
aku tak ambil kisah..
hahahhaaa

malam-malam menjelangnya SPM..
aku hanya online-ing..
aku pelik juga sebab mak aku tak membebel pada aku..
maybe mak aku tak nak buat aku stress..

bercakap pasal stress..
hari sabtu lepas..aku tengok rancangan REMAJA di tv3..
(sebab dah tak ada cerita lain..)
artis jemputan ialah Dr. Fazley...
mereka ini membincangkan tentang jangan memberi tekanan kepada candidate SPM..
contohnya kawal masa tidur mereka..
membebal pada mereka supaya belajar..
tanya seribu soalan pada mereka..
dan so on la..
tapi malangnya..aku (calon SPM) yang sepatutnya setuju dengan perkara tu
boleh rasa stress pula..tiba2 je rasa stress ni boleh menjengah pula..
huhuu..(^_^)
aku stress sebab Dr Fazley cakap jangan beri stress pada calon SPM..??
pelik betul aku..
aku pun apa lagi..terus tutup la tv!!
mak aku tanya.."kenapa tutup tv tu..?"
aku jawab la.. "tak ada rancangan best la mak.."
hhahaahaaa..tak akan la aku nak cakap yang aku stress..

malam ni (malam sebelum hari SPM)..
aku online FB..guess what?
satu orang kawan aku yang bergelar calon SPM pun yang online..
risau juga aku..

tapi..aku rasa..aku boleh jawab 5 subjek teras..kiranya macam boleh dapat A la dalam subjek tu..
tapi untuk 4 subjek tambahan..aku hanya berharap dan berdoa yang aku lulus..
aku tahu di mana tahap aku..
so target result SPM aku ialah..
5A 4E..
ok x??

hahhahahaaa..dah tentu la tak ok kan..
tapi ini lah yang aku target dan macam ada feeling benda ni jadi kenyataan..
tapi minta-minta dijauhkan la dapat 4E tu..(nauzzubillah)
sebelum ini pun aku tak pernah nak lulus dalam 4 subjek tu..kecuali Bio..

so! doakan aku sahaja la..
kalau baik hati..buat solat hajat 44 rakat sekali..heheh(^_^)
doakan aku NUR SYAFIQAH BINTI ADNAN supaya lulus subjek pilihan aku tu..
(bkn pilihan aku pon)

p/s .::. Khairul Efyzal!!! kau buat aku stress... (@_@)
isnin / 8:44 pm / 22 Nov 2010


Privacy - Michael Jackson

Ain’t the pictures enough, why do you go through so much
To get the story you need, so you can bury me
You’ve got the people confused, you tell the stories you choose
You try to get me to lose the man I really am

You keep on stalking me, invading my privacy
won’t you just let me be
‘cause you cameras can’t control, the minds of those who know
That you’ll even sell your soul just to get a story sold

[CHORUS]
I need my privacy, I need my privacy
So paparazzi, get away from me

Some of you still wonder why, one of my friends had to die
To get a message across, that yet you haven’t heard
My friend was chased and confused, like many others I knew
But on that cold winter night, my pride was snatched away

Now she get no second chance, she just ridiculed and harassed
Please tell my why
No there’s a lesson to learn, respect’s not given, it’s earned
Stop maliciously attacking my integrity

[CHORUS]

Now there’s a lesson to learn, stories are twisted and turned
Stop maliciously attacking my integrity

[CHORUS x 3] 

p/s .::. budak sengal
isnin / 1:30 pm / 22 Nov 2010

It's The Falling In Love - Michael Jackson

[1st Verse]
You're Not Like Anybody I Ever Knew
But That Don't Mean That I Don't Know Where We Are
And Though I Find Myself Attracted To You
This Time I'm Trying Not To Go Too Far, Cause

[Bridge]
No Matter How It Starts It Ends The Same
Someone's Always Doing Someone More
Trading In The Passion For That Taste Of Pain
It's Only Gonna Happen Again

[Chorus]
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
All Night... All Night

[2nd Verse (Patti Austin)]
And Though I'm Trying Not To Look In Your Eyes
Each Time I Do They Kind Of Burn Right Through Me
Don't Want To Lay Down In A Bed Full Of Lies
And Yet My Heart Is Saying Come And Do Me

[Bridge (Michael)]
Now We're Just A Web Of Mystery
A Possibility Of More To Come
I'd Rather Leave The Fantasy Of What Might Be
But Here I Go Falling Again

[Chorus]
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
Over You... Over You (All Night)

[Chorus]
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
It's The Fallin' In Love That's Makin' Me High
It's The Being In Love That Makes Me Cry Cry Cry
All Night... All Night 

p/s .::. budak sengal
isnin / 1:27 pm / 22 Nov 2010

Will You Be There - Michael Jackson

Hold Me
Like The River Jordan
And I Will Then Say To Thee
You Are My Friend

Carry Me
Like You Are My Brother
Love Me Like A Mother
Will You Be There?

Weary
Tell Me Will You Hold Me
When Wrong, Will You Scold Me
When Lost Will You Find Me?

But They Told Me
A Man Should Be Faithful
And Walk When Not Able
And Fight Till The End
But I'm Only Human

Everyone's Taking Control Of Me
Seems That The World's
Got A Role For Me
I'm So Confused
Will You Show To Me
You'll Be There For Me
And Care Enough To Bear Me

(Hold Me)
(Lay Your Head Lowly)
(Softly Then Boldly)
(Carry Me There)

(Lead Me)
(Love Me And Feed Me)
(Kiss Me And Free Me)
(I Will Feel Blessed)

(Carry)
(Carry Me Boldly)
(Lift Me Up Slowly)
(Carry Me There)

(Save Me)
(Heal Me And Bathe Me)
(Softly You Say To Me)
(I Will Be There)

(Lift Me)
(Lift Me Up Slowly)
(Carry Me Boldly)
(Show Me You Care)

(Hold Me)
(Lay Your Head Lowly)
(Softly Then Boldly)
(Carry Me There)

(Need Me)
(Love Me And Feed Me)
(Kiss Me And Free Me)
(I Will Feel Blessed)

[Spoken]
In Our Darkest Hour
In My Deepest Despair
Will You Still Care?
Will You Be There?
In My Trials
And My Tribulations
Through Our Doubts
And Frustrations
In My Violence
In My Turbulence
Through My Fear
And My Confessions
In My Anguish And My Pain
Through My Joy And My Sorrow
In The Promise Of Another Tomorrow
I'll Never Let You Part
For You're Always In My Heart. 

p/s .::. budak sengal

isnin / 1:14 pm / 22 Nov 2010

I Need You - Michael Jackson

I need you girl
I couldn't live a day without you

Well I tried to write a special song
A love song just for you
To explain the way you make you feel inside
Thought the meaning may be simple
And the worlds may not be new
I couldn't make it clearer if I tried

I need you
And I couldn't live a day without you
I need you
More than anyone I ever know
I need you
And I wanna build my world around you
I need you
I need you

Well I sang the words and realized
It had all been said before
So I tried a different rhyme that meant the same

But it didn't have the feeling
And the first one said much more
So I guess I'll have to say it once again

I need you
And I couldn't live a day without you
I need you
More than anyone could ever know

Couldn't live a day without you girls
I need you and I wanna build my world around you
Baby I need you
Oh I need you Baby
More than anyone could ever know

Couldn't live a day without you girl
I need you and I wanna build my world around you
I need you

I need you
I want you
And I couldn't live a day without you
Yeah yeah
More than anyone could ever know
More than anyone could ever know
I need you
I need you
I want you
And I couldn't live a day without you
I need you
Yeah yeah
I need you

Well I tried to write a special song
A love song just for you
I need you 

p/s .::. budak sengal
isnin / 1:02 pm / 22 Nov 2010

The Lady In My Life - Michael Jackson

[1st Verse]
There'll Be No Darkness Tonight
Lady Our Love Will Shine
Just Put Your Trust In My Heart
And Meet Me In Paradise, Girl
You're Every Wonder In This World To Me
A Treasure Time Won't Steal Away

[Chorus]
So Listen To My Heart
Lay Your Body Close To Mine
Let Me Fill You With My Dreams
I Can Make You Feel Alright
And Baby Through The Years
Gonna Love You More Each Day
So I Promise You Tonight
That You'll Always Be The Lady In My Life

[Bridge]
Lay Back In My Tenderness
Let's Make This A Night We Won't Forget
Girl, I Need Your Sweet Caress
Reach Out To A Fantasy
Two Hearts In The Beat Of Ecstasy
Come To Me, Girl

[Chorus]
And I Will Keep You Warm
Through The Shadows Of The Night
Let Me Touch You With My Love
I Can Make You Feel So Right
And Baby Through The Years
Even When We're Old And Gray
I Will Love You More Each Day
'Cause You Will Always Be The Lady In My Life

Stay With Me
I Want You To Stay With Me... 

p/s .::. budak sengal bagi..
isnin / 12:48 pm / 22 Nov 2010

Kerana Kelantangan Suara..

As Salam..

tajuk post kali ini macam pelik sikit kan..??
tapi bagi aku ianya amat sesuai.. (^_^)
jika readers baca post yang sebelum ini..
post yang ini..adalah sambungannya..

ceritanya bermula begini..
masa aku, nabila dan farah nak balik dari rumah Dewi..
ada orang dari Singapura datang ke rumah Dewi..nak berurut dengan abah Dewi..
masa tu..
kami berempat (termasuk dewi)..berbual di luar..berdekatan dengan bilik yang khas untuk berurut..
kami berbual dengan suara yang agak kuat la.. (x sengaja..)
dan masa tu..ada seorang pak cik ini (pak cik Jamal nama dy..dapat tau dari Dewi)..
ada berdekatan dengan kami.. tapi kami buat tak nampak je la..

kami berbual/berbincang mengenai barang apa lagi yang nak dibeli untuk jamuan akhir tahun kami..
kami juga bincang mengenai duit kelas yang dah habis..hanya tinggal RM 10..

lepas itu..(perbincangan x capai kata putus nk beli apa sbb duit x ada)
aku, nabila dan farah pun pergilah ke tempat kami parking basikal..
masa tu..aku nampak pak cik Jamal keluarkan duit dari dompet dia ..
dia keluarkan depan abah Dewi.. aku fikir masa itu yang dia nak bayar upah pada abah Dewi..
tapi..
sebelum sempat aku nak naik basikal..abah Dewi panggil aku..
dia hulurkan duit rm50 pada aku..
terkejut la aku..nabila, farah dan dewi pun aku rasa terkejut jugak..

lepas itu.., abah Dewi cakap yang pak cik Jamal yang beri duit rm50 tu..
aku tanya betul ke pada abah Dewi..
abah Dewi kata ya..

aku pun jerit la pada pak cik Jamal tu..(dia ada dalam bilik urut..)
dialog dia lebih kurang macam nie la.. (x brapa nk igt..) :

aku : cik Jamal!!
cik Jamal : ya!
aku : cik Jamal!! betul ke nie?
cik Jamal : betul..
aku : betul nie??
cik Jamal : betul..
aku : terima kasih tau..
cik Jamal : ya! sama-sama..

lepas tu..aku tengok kawan-kawan aku..senyum!!
hehehehee (^_^)

aku ambil duit tu dari farah..lepas tu kami pun balik..
dah sampai kat depan lorong rumah Dewi .., aku patah balik pergi ke rumah Dewi..
aku beri duit rm50 tu pada Dewi..
suruh dia beli belon dan tepung..beli plastik bungkus dan apa2 lagi la..
(tapi rasanya tu je la..)

lepas tu aku pun balik..

konklusinya..
cakap la kuat2 depan orang lain.., mana la tahu nanti hajat anda dimakbulkan..hahahaa
eh..tak ada la..
tapi rasa macam bangga pula dapat jumpa orang yang macam pak cik Jamal tu..
(dan abah Dewi sekali..)
orang macam mereka memang susah nak jumpa..baik hati dengan orang lain..
tidak bakhil dengan orang lain yang kesempitan..(seperti kami..)

kerana kelantangan suara kami berempat masa tu.., 
berbual-bual mengenai tak cukup duit..
kami dapat rm50 dari orang yang kami tak kenal..(kecualli Dewi)

terima kasih kepada pak cik Jamal..
hutang budi tu..huhuhuuu..
kami pelajar sains stream smkdaha 2009-2010 berhutang budi kepada cik..
hehehhheeee...terima kasih..

p/s .::. roti dari singapura tu pun sedap gak..
khamis / 2:52 pm / 18 Okt 2010

Hari Kedua Rewang Jamuan Kelas..

As Salam..

hari ini (14.11.2010) ada kelas Fizik di sekolah..
lepas kelas Fizik ini., aku, Nabilah, Rasyid, Azam dan Zuhaili, Aliah dan Fazlina rancang nak terus pergi ke rumah Dewi for our second day rewang..

sampai sahaja disana.,
selepas semuanya melepaskan penat dan ada yang menukar baju..
kami pun ditugas dan dikerah untuk..;
kupas kulit bawang besar
kupas kulit bawang putih
kupas kulit halia
potong timun
potong nenas
potong cili

aku ialah orang pertama yang tangannya terasa pijar..
tak lain tak bukan adalah kerana aku mengupas kulit halia..
azam, zuhaili dan rasyid aku tak tahu samada mereka pun mengalami nasib yang sama dengan aku..
(sebab mereka balik awal..)
tapi aku dengan pasti merasakan ya! kerana mereka pun banyak juga mengupis kulit halia.., terutamanya Rasyid.. hahahhaaa
amik ko!

sepanjang aktiviti memotong dan mengupas..orang yang banyak 'menceriakan' suasana tak lain tak bukan ialah abah Dewi., banyak berbual dengan kami mengenai hal agama dan hal hidup..seronok berbual dengan dia
sincerely..aku rasa selesa duduk lama2 di rumah itu..
hehheheheee (^_^)
  
rasyid, zuhaili dan azam ternyata tidak mahir dengan kerja dapur..
hehehheee.., biasalah itu dengan budak lelaki..perkara biasa sahaja la..
(budak2 lelaki ni balik lepas habis kupas halia)

selepas siap aktiviti memotong dan mengupas..kami beramai-ramai beralih ke kerja mengisar..
Dewi dan Aliah mengisar bawang merah sampai nangis2..
air mata berjurai-jurai.. (^_^)
sayang betul masa tu tak ada siapa yang bawa kamera..
sayang betul..
(alamak! kenapa x amik guna phone??)
tak apa..akan ku ingat sampai ke tua..

siap semua kerja.. kami menjamu selera di rumah Dewi..
mak dia masak sambal ikan merah dan pucuk ubi masak lemak..
sedap..
aku, nabila dan farah tambah dua kali..

lepas makan..kami semua berehat-rehat di ruang tamu dan bermain kad UNO
selepas puas main kad UNO (aku menang lagi..!!)
kami beramai-ramai rewang buat ucapan untuk Rasyid berucap esok..

Nabila dan Farah curi2 tidur sekejap..
selepas hujan reda..Fazlina dan Aliah pun balik..
tapi aku, Nabila dan Farah still duduk2 di rumah Dewi..
......

lebih kurang sudah nak pukul 6 petang.. (agaknya kot..x igt sgt)
aku, nabila dan farah decide nak balik..
sebelum nak balik tu.. ada orang dari Singapura datang rumah Dewi nak berurut..
mereka bawa roti dari Singapura..
rupa roti tu macam roti Perancis..tapi bukan la..
lepas tu..kami pun balik..
(^_^)

p/s .::. baca sambungan cerita ni dalam post yang seterusnya..

khamis / 2:16 pm / 18 Okt 2010

Hari Pertama Rewang Jamuan Kelas..

As Salam..

ok!
this time aku nak cerita satu persatu..

semalam (13.11.2010)..
aku
Ku Nurul Nabilah bt Ku Mahadi
Farah Diyana bt M.Azmi
Nur Hasyimah bt Shafii
pergi ke rumah Dewi Nur Izzati bt Ibrahim ...
dari jam 11 pagi hingga jam 6 petang baru balik..

semuanya gara nak siapkan pembungkusan junk food dan hadiah untuk cikgu..
tapi sebenarnya semua kerja untuk hari itu telah disiapkan awal iaitu pada jam lebih kurang 2.30 hingga 3.30 petang..tetapi kami melepak di rumah Dewi hingga ke pukul 6 petang..

Zuhaili, Suhairy, Azam, Rasyid, Aliah, Fazlina..terus balik apabila kerja sudah siap..
apabila mereka semua balik.., kami telefon Aizuddin supaya datang..,
datang bukan saje nak melepak tetapi untuk membeli ayam KFC..
hehehehee...
this time aku yang belanja..sahaja2 nak belanja..
farah pun dah lama mengidam nak makan ayam KFC..
"betul tak farah??"

sepanjang proses kami membungkus dan menyiapkan persiapan jamuan kelas..
kami 'dihiburkan' dengan nyanyian karaoke abah Dewi ..
(suara abah dia memang sedap..tak tipu.. bagi aku la...)
dan juga syarahan agama dari dia..

lepas siap kerja..sementara nak tunggu Aizuddin datang dan budak2 yang lain balik..
kami bermain kad UNO.. dan, aku banyak menang..juara bertahan 3 kali..heheh

p/s .::. kepada budak2 yang lain..bukan tak nak belanja korang sekali tapi duit aku tak cukup la.. next time aku balanja korang pulak ya..

lepas itu kami pun balik..

ps .::. farah! jom sampul jajan..eheheheheee

sabtu / 7:15 pm / 14 Nov 2010



12 hari ke SPM,,

As Salam..

seperti mana yang dirujuk pada tajuk yang tertera..
tinggal 12 hari lagi untuk kami or for more accurate and specific..
 its me to sit in the examination room..
but unfortunately.. just like right now..
i am still at here 
sitting at the front of my lappy
online-ing.., chatting.., website-ing.., surving..

islah yang satu ketika hari tu datang telah pergi..
kemana dia pergi aku tidak tahu mungkin telah ditarik kembali oleh pemberinya..
Subhanallah..

totally do not know what will happen with my SPM result..
sincerely.., i think my result will dumn,,really2 bad result..
i have that sinse!

selepas SPM.., semua candidate semestinya fikir nak tidur sahaja..
or maybe for someone yang tidak suka duduk di rumah..,
dia akan mula mencari kerja .. cari duit nak hidup..

but for me.. my mom totally not allowed me to find a single work
but she said ; "kerja dengan mak je la., mak upah jaga adik., sebulan mak bayar $100"

sebulan $100??
for the first time., i thought that amaount is big
but, after i have some conversation or chatting with one of my TAGGED and FACEBOOK friends..
he said
"kalau parents x kasik kerja suruh parents bayar gaji.., satu jam $10., 8 jam kerja."
so. my calculation resultt is
10 x 8 = 80
80 x 30 = 2400
this is a huge ammount..
but, i know and maybe some of u also know that
yang aku memang tidak akan minta gaji sebesar itu..apalagi bekerja dengan parents aku sendiri..

perancangan untuk lepas SPM ialah..;
1) find a job or maybe find two job! ::> cari duit lebih ..duit dalam bank kena ganti..
2) ambil lesen kereta ::> aku nak kebas kereta camry tu!
3) belajar memasak ::> aku nak master kan skill memasak aku..so, no more membebal daripada mak
4) tonton koren drama with my lappy ::> farah punya pasal la nie..
5) siapkan novel ::> rasa malas la..
for my mom..
mak sorry kalau result SPM ika tu nanti macam sampah..

p/s .::. rumah kata pergi, kubur kata mari

khamis / 12:47 am / 11 Nov 2010 

Hak Milik Kekal..

As Salam..

Rasa geram apabila tidak boleh nak menguasai satu-satu barang tu selama-lamanya
puncanya adalah kerana barang or benda tu bukan hak milik kita yang sebenar-benarnya..
rasa geram apabila aku kena berebut pakai laptop dengan adik aku, terutamanya adik aku yang pertama..
budak tu sekarang dah pandai nak berdebat dengan aku..(mewarisi dan belajar dengan aku la tu..)

oleh itu.., buat masa nie (berpandukan hati yang marah, membengkak dan meluat dengan adik2 aku)
aku mengambil keputusan tak nak ambil kesah dengan hidup diaorang lagi..
aku nak hidup macam Syima (yang tak tahu adik dia kelas apa) and nak hidup macam Farah (yang totally tak kesah dgn hidup orang lain..hehehe.yeke?)

aku dah tak nak kesah and buat duty aku yang selalu aku buat 

"imran! ilham! pergi mandi sana!!"
"imran! ilham! pergi tukar baju sana!!"
"ini buku sekolah sape yang sepah2 nie?? nak kena buang ke??"
"basikal kat luar tu nak kena campak longkang ke?? susun betol2!!"
"imran! ilham hanger baju!!"
"imran! ilham! angkat pinggan cawan korang ini., sebelom mak marah!!"
"imran! ilham! kerja sekolah dah siap ke??"
"imran! ilham! esok sekolah x?"
"imran! ilham! hari ni ada tuesyen x ada kelas mengaji x?"
.......

rasa macam nak..mulai dari hari ini aku nak buat hal aku sendiri..
aku balik rumah, duduk dalam bilik dan kemaas rumah! (hanya untuk mengelakkan mak aku dari membebel dan membuatkan aku bertambah bengang dengan adik2 aku!..)

aku takkan peduli samada adik aku dah balik sekolah ke belum or adik aku dah tukar baju ke belum..
aku macam dah tak nak kesah
aku nak buang semua habit aku yang suka arah2kan adik aku untuk kebaikan diaorang
LANTAK LA!!!!
geramnya rasa...hermm...

p/s .::. sentiasa inginkan yg terbaik!!

khamis / 11:05 pm / 4 Nov 2010

Jangan Tinggal Daku..huhuhu..(^_^)

As Salam..
Go to fullsize image
5 x 2 = 10
10 - 5 = 5

apabila dia kata macam tu rasa macam nak bunuh-bunuh sahaja.
rasa macam kalau this time nak ambil pisau lepas tu tikam dia rasa macam tak kesah kalau masuk penjara.
hermm..
(^_^)
tapi memang sifat aku dari azali susah nak berdendam atau berkecil hati lama-lama dengan orang lain (Alhamdulillah) apatah lagi dengan orang-orang yang penting bagi aku.. terasa macam nak bunuh-bunuh tapi terasa macam nak peluk-peluk.. (ayat2 kiasan sahaja..) ^__^

maybe because nak SPM.., maka dia terasa macam kami jauh dari dia
tidak mengapalah.. biarkan sahaja masa yang menentukan.. lepas SPM nanti barulah aku kenal pasti di mana duduk dirinya hubungan kami..hermm.
love u friends!!

tapi kalau benar hakikatnya dia lebih suka berkawan baik dengan lelaki dari berkawan baik dengan perempuan..aku hormati keputusannya..maybe kami tidak ditakdirkan untuk menjadi kawan baik tapi hanya ditakdirkan untuk menjadi kawan biasa sahaja..
Alhamdulillah kalau dia dah berjaya jumpa dengan kawan sejati dia Syukur Alhamdulillah..
love u friends!!

kami sentiasa mengambil berat akan kamu..!!
dont think we dont..

 aku sudah mula teras tekanan SPM menghempap dan mengejar aku.. buktinya adalah apabila aku dah mula dapat mimpi yang merepek2 masa aku tidur..huhuh

p/s .::. kenapa nak kongsi account FB dengan orang lain?? bukannya mahal nak kena bayar..free of charge.. huhuhuuuu

khamis / 4 Nov 2010 / 9:41 pm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...